Ken je dat, de peuter puberteit?

1
1100
mamablog_forevermama-nl_ikkeook

Het is officieel begonnen hier. Kleine C is nu ongeveer 2 jaar en 3 maanden en het is een echte draak. Hij leert nee te zeggen of eigenlijk heel wild ‘neeee’ schudden met z’n hoofdje. Hij verkent zijn eigen grenzen, maar ook die van zijn broertje, van ons en van alle anderen om hem heen. Hij probeert van alles uit en kijkt heel benieuwd wat er gaat gebeuren. Een spannende wereld gaat er open voor hem zo te zien. 

Ikkeee ooook!

Sinds een kleine twee weken zegt meneer de woordjes ‘ikkeee ook’. Altijd schreeuwend en zijn handjes erbij open en dicht maken – een soort ‘geef hier’/’mag ik’ gebaar. Hij wil alles, van koffie drinken tot zichzelf opmaken met mama’s make-up. Van deo onder z’n oksels tot een broodje met hete sambal mee eten. En eigenwijs dat hij is, wil stopt hij pas met vragen tot hij het geprobeerd heeft. Well be my guest mister – hihi – dat hapje van het broodje hete sambal heeft hem snel doen bijdraaien.

Krijsen in het gangpad

Oh yeah… het eerste gevalletje krijsend kind in het gangpad heb ik al meegemaakt met deze meneer. Hij dacht zeker dat hij ’t uitgevonden had. Nou mooi niet, deze mama heeft er gewoon ervaring mee. Lekker puh! Ik heb hem mooi laten liggen en ben weggelopen – hij wist niet dat ik hem wel in de gaten hield. Maar hij zag me niet meer. En op z’n gezichtje zag ik dat er lichte paniek toesloeg. Hij stopte met huilen en keek even heel bang.

Driftbuien en dwingen

Zijn eerste paar driftbuien en dwingmomentjes heeft hij ook al gehad. Maar daar heeft papa heel goed een time-out moment voor bedacht. Waar de oudste gewoon braaf luisterde als hij streng toe gesproken wordt gaat de jongste gewoon lekker nog ff door. En deze time-out hebben we dan ook nooit bij de oudste nodig gehad. Maar bij de jongste werkt het perfect. Hij kan even goed uitrazen, schreeuwen en huilen en dan wordt hij weer rustig en zichzelf en dan gaat hij weer verder spelen.

Hier begint het

Op de een of andere manier vind ik dit punt in zijn leeftijd echt het punt waarop het stukje ‘opvoeden’ begint. Hij heeft nu echt zijn eigen willetje. Hij kan zichzelf duidelijk maken. Hij begrijpt nu ook wat wij zeggen. Wij kunnen hem nu toespreken en uitleggen waarom iets wel/niet mag. Wij kunnen hem begeleiden en sturen. En hem een kader, regelmaat, normen en waarden bijbrengen. Van baby af aan is dat toch anders dan nu. Een spannende – ahum uitdagende – periode dus denk ik.

 

Reacties

comments

1 REACTIE

  1. Bij mijn dochter begon het al voor haar 2e verjaardag en het is nog steeds bezig. Zal nog wel even duren. Lange fase die vast door een andere wordt opgevolgd. Blijf het moeilijk vinden hoor.. Maar het heeft ook wel zo zn voordelen geloof ik 😉
    Nicole onlangs geplaatst…Back to sportschool!My Profile

LAAT EEN REACTIE ACHTER

CommentLuv badge